aan zee

dijkfoto

Duizelende Zeedijk

Bijna elk jaar komt er een stukje vernieuwde zeedijk bij! We begonnen in 1997-98 met het gedeelte tussen het Casino-Kursaal en de Parijsstraat. Daarna volgden het stuk tot aan de Rotonde-west en het Beach House en de omgeving van het Strandplein in Mariakerke. Vandaag staan we voor een nieuwe fase in de renovatie van de zeedijk: het gedeelte tussen het Beach House en de 17 oktoberstraat.

In dit gedeelte (voor de grote appartementsgebouwen Aldis en Royal Palace) is de zeedijk heel breed: tot 25 meter. Daarom werken we er met twee totaal verschillende materialen: de klassieke zeedijktegel en hout. Langs de zijde van het strand komt er een staketselachtige promenade in hout die zowat 45 cm lager ligt dan het betegelde gedeelte. Tussen beide delen komt een golvende grens in blauwe hardsteen met op diverse plaatsen een trapje. De ijzeren leuning wordt vervangen door een leuning in hout.

Fietsers en rolstoelgebruikers zullen beide delen onbeperkt --- zonder trappen --- kunnen gebruiken.

Op de plaats waar de zeedijk een vrij scherpe bocht maakt (aan de zijde van het Beach House), komt er een nieuw kunstwerk, gebaseerd op het schilderij ``Duizeling'' van Léon Spilliaert. Kunstenares Herlinde Seynhaeve kreeg de opdracht om een beeld te maken geïnspireerd op ``Duizeling''. Het zal bestaan uit een soort piramide of trap met daarop een bronzen vrouwenfiguur.

Veel zeedijkwandelaars wandelen vanaf het stadscentrum in de richting van Mariakerke en maken rechtsomkeer aan de Rotonde-West. Bedoeling is om het nu te vernieuwen stuk zo aantrekkelijk te maken dat wandelaars doorwandelen en zo tussen het stadscentrum en Mariakerke wandelen.

De start van de werkzaamheden is gepland voor 15 oktober 2001. Bouwheer is het Vlaams Gewest dat ook de factuur (geraamd op 70 miljoen frank) betaalt. Het einde van de werkzaamheden komt er --- traditiegetrouw --- voor de zomervakantie van 2002.

Uit "de GROTE KLOK", Oostende, september 2001.